Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde Balık Sağlığının Korunması:
Balıklarda Bulaşıcı Hastalıkların Önlenmesi ve Kontrolü İçin
Epidemiyolojik Yaklaşımların Gözden Geçirilmesi
Soyut
Su ürünleri yetiştiriciliği, dünya çapında tarımın hızla büyüyen bir parçasıdır. Dünyadaki toplam balık üretiminin yaklaşık yüzde 44'ünü oluşturuyor. Bu artan üretim artışı, su ürünleri yetiştiriciliği ortamında birçok zorlukla karşılaşılmasına rağmen elde edilmektedir. Üretimi sınırlayan zorluklar arasında bulaşıcı hastalık, yılda milyarlarca dolarlık kayba neden olarak aslan payını alıyor. Balık hastalığının etkisini azaltmak için sağlık kısıtlamalarını bilimsel olarak kanıtlanmış ve önerilen yöntemlere dayalı olarak ele almak gerekir. Bu derleme, su ürünleri yetiştiriciliğinde bulaşıcı hastalıkların önlenmesi ve kontrolüne yönelik en iyi yaklaşımlardan bazılarına işaret etmeyi amaçlamaktadır. Etkili önleme ve kontrol stratejileri arasında aşılama, kilit uygulamalardan biridir. Balıklarda kullanılacak aşı türleri arasında öldürülmüş aşılar, zayıflatılmış aşılar, DNA aşıları, rekombinant teknoloji aşıları ve sentetik peptit aşıları yer alır. Aşıların balıklara uygulama teknikleri arasında oral, enjeksiyon veya daldırma yöntemleri yer alır. Antibiyotikler, mikroorganizmaların ilaç direnci geliştirmesindeki yan etkilerine rağmen su ürünleri yetiştiriciliğinde de kullanılmaktadır. Probiyotikler, prebiyotikler ve şifalı bitkiler gibi biyolojik ve kimyasal hastalık kontrol stratejileri yaygın olarak kullanılmaktadır. Su ürünleri yetiştiriciliğindeki biyogüvenlik önlemleri, bir tesisin güvenliğini, belirli bir sistemde bulunmayan belirli hastalığa neden olan maddelerden koruyabilir. Çiftlik seviyesindeki biyogüvenlik önlemleri arasında katı karantina önlemleri, yumurta dezenfeksiyonu, trafik kontrolü, su arıtma, temiz yem ve ölümlerin bertaraf edilmesi yer alır. Sonuç olarak, her hastalık vakasını tedavi etmeye çalışmak yerine, herhangi bir hastalık salgını ortaya çıkmadan önleyici bir yaklaşımın izlenmesi tavsiye edilir.
Birçok sağlık sorunu nasıl önlenir?
Balığınızdaki bu sorunların birçoğunu önlemeye yardımcı olmak için evde yapabileceğiniz birçok şey var. Balığınızın sağlığı su kalitesine, diyete ve stres seviyelerine bağlıdır. Balığınızın sağlıklı kalmasına yardımcı olmak için bunlar, balığınızın mutlu ve sağlıklı kalmasına yardımcı olmak için yapabileceğiniz birkaç şeydir.
Kaliteli Bir Diyet Sağlayın: Balıklarınız her gün uygun bir diyetle beslenmelidir. Diyet, balıklarınızı tok tutmanıza yardımcı olur ve tanktaki diğer balıklarla yiyecek yüzünden kavga etmez.
Yüksek Su Kalitesi: Balığınızın yaşadığı suyun yüksek kaliteli güçlü filtreler veya teneke kutu filtreler kullanarak temiz ve doğru sıcaklıkta olduğundan emin olun. Ayrıca, akvaryumunuzdaki seviyelerin doğru olduğundan emin olmak için kontrol edin. Tankınızı uygun su parametrelerinde muhafaza etmek ve tutmak, balıklarınızın sağlıklı kalmasına yardımcı olacaktır.
Tankın gözlemlenmesi: En iyisi balıklarınızı tankınızda izlemektir. Bu, balığınızın hasta veya stresli olup olmadığını size bildirir. Bir hastalığın erken teşhisi, hastalık aşamasının sonlarına kadar tespit edilemeyen bir hastalığın tedavisine göre daha kolaydır.
Stresi Azaltma: Tankınızdaki stresi azalttığınızdan emin olun. Diğer balıklara zorbalık yapan bir balığınız varsa veya tanka yeni bir balık eklediyseniz, balığınızın strese girmediğinden emin olun.
Yeni Balığı Karantinaya Alın: Akvaryumunuza hasta bir balık koymadığınızdan emin olmak için yeni balıklar birkaç hafta karantinaya alınmalıdır. Bu, ana tankınıza koymadan önce balıklarınızın yemek yediğinden ve herhangi bir hastalık belirtisi göstermediğinden emin olmak için size birkaç hafta verir ve diğer balıklarınızın da sağlıklı kalmasına neden olur. Mark'ın karantinaya almayla ilgili harika bir makalesi var. Deniz balığı bazlıdır, ancak aynı prensip tatlı su balıkları için de geçerlidir.
Yazının tamamına ulaşmak için aşağıdaki
linkten bize mesaj gönderebilirsiniz.
Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz
varsa,resme tıklayın.
برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.
:: موضوعات مرتبط:
Su hayvanları حیوانات آبزی fish ,
,
:: بازدید از این مطلب : 560
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0